dinsdag 28 oktober 2014

Euthanasie en ethiek

In België was het een en ander te doen over een moordenaar die al dertig jaar in de gevangenis zit en euthanasie wil plegen. Hij zal nooit meer vrij komen uit de gevangenis, en vroeg daarom euthanasie aan. Ook zegt hij door psychische aandoeningen ondraaglijk te lijden. De rechter in België heeft hem dit toegestaan; hij mag voor 48 uur in een ziekenhuis worden opgenomen en mag daar in het bijzijn van zijn familie sterven. 

Halverwege september was de advocaat van deze Frank van der Bleeken, Jos van der Velp, te gast bij PAUW om hierover te praten. Ook was Damiaan Denys aanwezig. Hij is rechtsfilosoof en psychiater, en gaf toelichting op deze kwestie vanuit zijn rol als expert. Hij is verder nooit in aanraking gekomen met van der Bleeken zelf. 
Denys werkt in Amsterdam en is al eerder te gast geweest in programma's als De Wereld Draait Door en Pauw&Witteman. Hij heeft ook een college gegeven voor de Universiteit van Nederland.

De discussie in het programma ging over ethiek. Komt deze Frank er niet te gemakkelijk vanaf door euthanasie te plegen? Hij heeft immers iemand verkracht en vermoord. Ontloopt hij zijn straf hiermee? Of is het eigenlijk gewoon de doodstraf?

Anne Ruth Mackor, rechtsfilosoof en ethicus, doceert aan de Rijksuniversiteit van
Anne Ruth Mackor - via rug.nl
Groningen had misschien wel beter commentaar kunnen geven op deze zaak dan Denys, die naast filosoof vooral psychiater is. Anne Ruth Mackor schreef onder andere haar oratie over de grenzen van professionele autonomie, en ging daarbij in op euthanasie. Ook is zij lid van een van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie, een commissie die beoordeelt of artsen die euthanasie uitvoeren wel op de juiste manier handelen. Anne Ruth is dus niet alleen goed belegen in ethiek en rechten, maar ook in de specifieke casus; euthanasie.


Wat vind jij? Is dit een goed vrouwelijk alternatief! Praat mee via de comments, Facebook of Twitter! ook tips en opmerkingen zijn van harte welkom.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten