dinsdag 11 november 2014

Economie en de bankensector

Ewald Engelen is financieel geograaf en schreef een boek; de Schaduwelite. In dit boek beschrijft Engelen hoe de bankensector de buitenwereld constant voor de gek gehouden heeft. Met dreigementen, lobbyen en chantage heeft 'de schaduwelite' ervoor gezorgd dat de beperkingen van de bankensector na de crisis werden gestopt of afgezwakt. Stevige kost. Bij PAUW gingen Engelen en Nout Wellink, ten tijde van het 'gedoe' directeur van de Nederlandsche Bank, in debat.

Niet onterecht dus dat Engelen aan tafel zat, hij schreef immers het boek! Maar hij schreef dit boek vanuit een bepaalde expertise, en wie hebben die expertise nog meer? Hier volgen drie dames die best hadden mee kunnen praten in dit gesprek.

Henriƫtte Maassen van den Brink is hoogleraar Onderwijs en Arbeidseconomie aan de Universiteit
Henriƫtte Maassen - via maastrichtuniversity.nl
van Amsterdam. Zij was onder andere ook programmadirecteur van SCHOLAR, een onderzoeksinstituut in scholing, arbeidsmarkt en ecnomische ontwikkeling. Ze is ook gastprofessor geweest aan verschillende universiteiten in de VS. Haar onderzoeksinteresse ligt bij onderwijs, arbeid en gezondheidseconomie. Ook schreef ze columns voor verschillende dagbladen.


Irene van Staveren - via iss.nl
Irene van Staveren is professor in Ontwikkelingseconomie aan de Erasmus Universiteit. Ze schreef onder meer het Handbook of Economics and Ethics  en Beyond Social Capital  en werkte mee aan het boek The Financial Crisis and Developing Countries. Daarnaast is ze lid van de denktank Sustainable Finance Lab en is ze redactielid van verschillende economische vakbladen. Ze schreef ook deze column over de bankensector tijdens de economische crisis.
publiceerde ook de boeken


Franka Rolvink Couzy - via dagvoorzitterspreker.nl
Franka Rolvink Couzy staat aan het hoofd van de redactie van het Financieele Dagblad. In deze (bron).
functie stuurt ze 20 redacteuren aan. In 2004 won ze de City Group Award voor journalistiek met haar onderzoek naar Aegon, PCM en de vier grote accountantskantoren. Haar verslaglegging focuste zich vooral op grote overnames, corporate governance beleid en het beloningsbeleid bij grote bedrijven




Geen opmerkingen:

Een reactie posten