dinsdag 4 november 2014

Verstand van muziek; het vervolg

Het lijkt wel of er in Nederland maar één persoon is die over muziek kan praten; Ad Visser. Hij presenteerde vroeger Toppop en heeft talloze interviews gevoerd met muzikanten uit binnen- en buitenland. Zodra er in PAUW over een artiest gepraat moet worden, staat Ad Visser paraat met zijn expertise. Eerst bij David Bowie, toen vergezeld door Peter Buwalda en Martin Buitenhuis, en nu bij het nieuwe album van Neil Young, samen met zanger Tim Knol. Voor de David Bowie-aflevering leverden we eerder al een alternatief aan, namelijk Wende Sneijders, en nu is het de beurt aan andere vrouwelijke muziekkenners.

De muziekjournalistiek lijkt een mannenwereldje te zijn. Gelukkig zijn er wel wat vrouwen te vinden. Geen specifieke Neil Young fans, maar wel vrouwen die veel hebben betekend, of nog steeds betekenen, in de muziekjournalistiek. We stellen ze graag aan je voor!

Britt Stubbe (rechts) - via Boekblad.nl
Britt Stubbe was jarenlang werkzaam als popjournalist, en heeft dit nu breder getrokken naar cultuurjournalistiek. Ze studeerde aan de Utrechtse School voor Journalistiek, en belandde na haar afstuderen als freelancer op de arbeidsmarkt. Dit beviel prima, maar toen ze benaderd werd om mee te schrijven aan het muziekblad Samsonic, dat door vrouwen gemaakt wordt, is ze steeds meer popjournliste geworden. Als popjournalist schreef ze liever geen recensies, maar verhalen over de drijfveren van de artiesten. Waarom zing je dit? Wat heeft deze gebeurtenis voor impact gehad op jouw muziek?


Suzanne de Goeij - via Linkedin


Het blad Samsonic heeft meer vrouwelijke popjournalisten voortgebracht. Suzanne de Goeij was hoofdredacteur van Samsonic, nadat ze eerder als redacteur en chef redactie bij Update Magazine aan de slag was. Nu Samsonic niet meer bestaat werkt Suzanne als freelance bladenmaker. Ook was de hoofdredacteur van de CosmoGIRL! en was ze chef redactie bij Cosmopolitan.


Elly de Waard - via kb.nl



Elly de Waard is de oude rot in dit rijtje. Zij schreef in 1968 haar eerste lange artikel over de cultband The Fugs voor Vrij Nederland, en vestigde daarmee haar naam in de popjournalistiek. Ze schreef nog meer voor Vrij Nederland, namelijk over concerten van Lou Reed, Janis Joplin en David Bowie. 15 jaar lang schreef zij als popcriticus voor Vrij Nederland, Volkskrant en Het Vrije Volk. Bekijk vooral haar website, waar een aantal stukken geplaatst zijn. Ze zijn lang, maar heel interessant om te lezen. Elly is ook dichteres, en publiceerde onder andere de bundel Afstand. Tenslotte was Elly actief in de literaire vrouwenbeweging. Samen met onder andere Anja Meulenbelt richtte ze de Anna Bijns Stichting op, die tweejaarlijks de Anna Bijns Prijs toekent aan een vrouwelijke auteur.

Dus, zo zie je maar. Ad Visser is niet de enige in dit land die over muziek kan praten.

Ken jij nog meer vrouwelijke muziekfanaten? Of heb je andere tips? Laat het ons weten in de comments of via Facebook of Twitter. Je hulp wordt erg op prijs gesteld!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten